ISHR 2019

Janika Päll:

Suve ei saa kahjuks alati puhkamiseks kasutada, seekord käisime juuli lõpus konverentsil New Orleansis, kus toimus ISHR’i biennaal. Kuigi konverentsil käimine tähendab tavaliselt ka aktiivset suhtlemist ja infovahetust väljaspool ettekannete kuulamiseks mõeldud aega, saime siiski hingata ka New Orleansi sumedat suveõhku (ei jälgegi teleuudistes lubatud orkaanist või korraldajate poolt viidatud üle neljakümne viie soojakraadiga niiskest ja paduvihmasest põrgukuumusest), näha Mississippit ja kuulda tänavadžässi, kuigi hotelli konverentsiruumid (nagu see USAs kipub olema), olid jääkülmaks konditsioneeritud. Kuna otselennud Euroopast New Orleansi olid hirmkallid, peatusime minnes ja tulles New Yorgis, mis lubas meil kolada ringi Manhattanil ja õppida tundma Metropolitan Museum of Arti ulatuslikke antiigikogusid. 

Aga kirjutan siiski rohkem sellest, mis see ISHR üldse on ja miks me sellele konverentsile sattusime.

International Society for the History of Rhetoric asutati 1977. aastal Zürichis ja selle liikmed kohtuvad iga kahe aasta tagant peetavatel biennaalidel, mis on avatud ka mitteliikmetele. Eestist oleme käinud ISHRi biennaalidel alates 2009. aastast, peamiselt tänu sellele, et mu doktoritöö oponent Pierre Chiron soovitas ühingu liikmeks astuda. 2009. aastal Montrealis pakkusin välja proosarütmi paneeli, kus osalesid veel meie Tartu doktorant Elle Vaht, kes rääkis rütmi rollist needustahvlites ja meie adopteeritud eestlane Martin Steinrück, lugesime ette ka ta juhendatava, Fribourgi ülikooli doktorandi Anouk Waberi ettekande rütmi rollist Aristotelese traktaadis „Hingest“ (doktoritöö kaitses Anouk eelmisel aastal). Paneeli juhatajaks andsid korraldajad meile Vesela Valiavicharska Marylandi ülikoolist, kellest on tänaseks saanud hea sõber ja kolleeg. Mina rääkisin oma doktoritöö teemal, st proosarütmist Gorgiasel. Montrealis oli Tartu doktorantidest kaasas ka Neeme (Näripä), kes rääkis oma doktoritöö teemal ehk 'stasise' mõiste ajaloost. Järgnevail konverentsidel Bolognas, Chicagos, Tübingenis ja Londonis rääkis Neeme samuti stasisest, vastavalt sellele, kuidas tema doktoritöö (mis kohe-kohe trükki läheb) edenes. See ongi nende biennaalide üks kasulikke külgi: juhendajad võtavad kaasa oma doktorante või värskelt kaitsnud doktoreid, kellele kuulajad üritavad anda võimalikult palju positiivset ja edasiaitavat tagasisidet. Ma ise pidasin neil vahepealsetel konverentsidel ettekandeid erinevatel retoorikaajaloo teemadel (Laurentius Ludeniuse juura-alastest kõnedest Tartus, Cicerost, progymnasmatatest ehk retoorikaharjutustest 17. sajandi Tartus jms), aga New Orleansi konverentsiks otsustasime taas pakkuda välja proosarütmi teema, seekord juba kahes sessioonis: meie toonane chair Vesela juhatas esimest, mis keskendus pigem keskajale, teine oli Tartu paneel Urmas Nõmmiku ja Diana Tomingase ettekandega rütmist vanaheebrea tekstides, Kadri ettekandega kreeka romaanist, ma ise tõin näiteid kreeka ja ladina silbirütmi ajaloost, alustades Gorgiasest ning jõudes läbi Uue Testamendi, Johannes Chrysostomose ja Angelo Poliziano 17. sajandi Tartu tudengi Laurentius Lechanderi silbirütmi järgiva kreekakeelse õnnitlustekstini.

Meie sessioonid jäid konverentsi peateemast kõrvale – see oli populism. Kuigi populismi teema kõnetas enim neid ISHR’i liikmeid, kes on pühendunud tänapäeva retoorika uurimisele (ajaloolist perspektiivi arvestades), selgus, et populismi näiteid leiab päris palju ka klassikalise Ateena ja Rooma poliitilisest retoorikast (vt programmi https://ishr-web.org/aws/ISHR/pt/sp/conference_program). 

Andsin New Orleansis ka Hanne Roerile üle oma volitused Põhjamaade ja Baltikumi esindajana ühingu juhatuses, kuid jätkan selle aktiivse liikmena alakomiteedes, sest kümne aasta jooksul olen saanud selgeks, et see on MINU organisatsioon, kus on palju häid kolleege ja sõpru, kellega huvitavaid retoorikaalaseid probleeme arutada ja kellelt vajadusel head nõu küsida. Järgmine konverents toimub kahe aasta pärast Hollandis, Nijmegenis Radboudi ülikoolis, teemaks käibetõed retoorikas, usun, et ka seal on eestlasi vähemalt paneeli jagu ...

Kommentaarid

Populaarsed postitused